14 Kasım 2014 Cuma

Derli Toplu Bir Ev İçin Önemli İpuçları

14 Kasım 2014 Cuma

Derli Toplu Bir Ev İçin İpuçları
Herkes derli toplu bir evi olsun ister ama bu çoğu zaman her bayanın başa çıkamadığı durumdur.Bazen ipin ucu kaçar ve nereden başlayacağımızı bilemeyiz.Facebookta derli toplu bir ev için önemli ip uçlarına rastladım.19 aylık minik oğlumla düzeni sağlamakta bazen zorlandığım oluyor.Ev düzeni sağlamak bana göre insan psikolojisini olumlu/olumsuz yönde etkilemektedir.Düzenli  bir evde insan kendini daha pozitif hissederken, düzensiz bir evde kendini negatif hissediyor.Bu durumda bizi gereksiz bir gerginliğe itiyor.Bundan sonra kendimin de uygulayacağı ve sevgili okurlarımızın da faydalanacağı ipuçları.
Hem derli toplu olmasını hem de size has olan kargaşanın yerinde durmasını mı istiyorsunuz? İşte size önereceğim bu 5 ipucuyla dağınıklığın önüne geçip düzeni elinizde tutabilirsiniz...
Dolap ve çekmeceleri “temizlemek” işin en kolay kısmıdır. Bakım onarım mesai ister. Kargaşa ve dağınıklıklarla mücadele günlük bir iştir ama hayatınızın tümünü ele geçirmek zorunda da değildir.

Derli Toplu Ev İçin Önemli İpuçları 

 

1. İpucu: Günde sadece 15 dakika evde fırtına gibi esin.


Gece yatağa girdiğinizde evinizin geri kalanını son derece derli toplu olduğunu bilmek inanılmaz güzel bir duygudur. Fakat sizde belki fark etmişsinizdir, sabah uyandığınızda ve henüz bir kelime bile konuşmadığınız o anlarda (bir yandan çay suyu kaynıyordur) gece yatmadan önceki saatlere nazaran çok daha enerjik olursunuz. Günün hangi saati size daha çok uyarsa uysun, ayıracağınız 15 dakika yapmanız gereken tek şey eğilip almak, katlamak ve kaldırmaktır. Mutfak ve banyo tezgâhınızı boşaltın, tabak ve bardakları makineye koyun. Yere yâda koltukların üzerine düşmüş ve unutulmuş her şeyi eğilip alın. Evet, bu çorap ve oyuncak dağınıklığından çocukları ya da eşinizi suçlu tutmanız çok normal ama şimdi onlarla kavga etmenin zamanı değil! Eve gelen postayı okunacaklar ve okunmadan atılacaklar olarak ikiye ayırın ve atılacakları hemen atın. Şu anda yaptığınız şey “temizlemek” değil sadece “toplamak”. Dolayısıyla saydığımız hiçbir şey aşırı bir konsantrasyon veya zaman gerektirmiyor. Sanki yakın bir aile dostunuz aramış ve yakınlarda olduğunu bildirmiş, birkaç dakika sonra size uğrayacağını haber vermiş gibi davranmalısınız.

2. İpucu: Dağınıklığa En Çok Neyin Sebep Olduğunu Bulun.


Eğer üzerinizden çıkan kıyafetlerinizi dolaba geri asmamanızın sebebi dolabınızın doluluğu ve askıların yetersizliği ise, oraya derhal müdahale edip gereksiz kıyafetlerinizi vermeniz gerekmektedir. Eğer gereksiz fatura ve ıvır zıvırdan masanızın rengini unuttuysanız bir tane kutu edinip tüm faturaları bunun içine atmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Dergileri ve katalogları dekoratif bir sepete yerleştirip onlara vakit ayırabileceğiniz bir yere (mesela tuvalet veya küvetin kenarı) koymalısınız. Bu sepet tepeleme dolduğunda, en eski dergiler çöpe gitmelidir. Haziran ortasında “buzlanmaya karşı çözümler” manşeti ile çıkmış bir otomobil dergisini okumaya ihtiyacınız var mı? Eğer organize olmak için kutulara ve sepetlere ihtiyacınız varsa 4. ipucuyu okuyun.

 

3. İpucu: Minik Projeler Yaratın.


Kimse tüm hafta sonunu kiler ya da dolap temizleyerek geçirmek istemez. İşte bu yüzden haftanın her günü 10–15 dakikalık vaktinizi minik temizlik projelerine ayırın. Yani: Pazartesi 1 çekmece, Salı 1 raf, Çarşamba 1 dolap gibi… Bunu haftada 3–4 gün yaparsanız bir ay içinde tüm dağınıklığınızdan kurtulursunuz. Bunları yaparken de kendinizi kutlamayı unutmayın. Hala yapmanız gerekenleri kendi kendinize hatırlatıp moral bozmayın!

4. İpucu: Bazı Şeyleri Atmanız Gerektiğini Artık Kabul Edin.


Senelerdir giymediğiniz kıyafetleri yardım derneklerine götürün. Konuları sizi artık ilgilendirmeyen tüm eski kitaplarınızı okullara verin. Asla kullanmayı hatırlamadığınız eski duş jelleri, şampuanları ve kremleri atın! Çocuklarınıza oyuncaklarını ayırmaları konusunda yüreklendirin. Onlara bu oyuncakları bulamayan fakir çocukları anlatın ve eski oyuncaklarını onlara hediye etmeyi öğretin. Sadece sevdiğiniz süs eşyalarını ve bibloları saklayın, geri kalanlardan kurtulun. Bu zor olacak biliyoruz ama yapmalısınız!

5. İpucu: Bir Bölgeyi Dağınık Bölge İlan Edin.


Evet, aynen öyle! Adını “dağınık bölge” koyun. Evinizde bu dağınıklığı ve ıvır zıvırı kaldıracak bir köşe tespit edin. O köşeye bir sepet, kutu ya da çekmece yerleştirin ve tüm atılmayan ama aynı zamanda kullanılmayan şeyleri buraya koymayı alışkanlık haline getirin. Ayda bir, oturun, kendinize sevdiğiniz bir içecek koyun ve bu dağınık bölgeyi ayıklayın! Asla Bitmez (Off!)
Organize olma hayaliniz kesinlikle acayip derli toplu olacağınız anlamına gelmez. Ama bu bir çeşit “iyileştirilmiş” hayat tarzıdır. Eğer saatlerce konserve açacağını aramak zorunda kalmazsanız inanın çok daha stressiz ve kaliteli bir hayatınız var demektir. Eğer günde on beş dakika ayırmak bile size fazla geliyorsa on, hatta beş dakikayı deneyin. Günde birkaç dakika bile hafta sonu saatlerce sürecek temizlik furyasından çok daha iyidir.

Herkese kolay gelsin.😊
Sibel Ordueri
Derli Toplu Ev İçin İpuçları'nı Beğendiyseniz,Aşağıdaki Sosyal Ağ Butonları Sayesinde Paylaşabilirsiniz.
💕⃕


"Derli Toplu Bir Ev İçin Önemli İpuçları" için 2 yorum:

  1. çocukla evi derli toplu tutmak çok zor ama toparlamadan uyumam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bitavsiyemvar :)
      Hakılısınız çocuklarla evi derli toplu tutmak çok zor oluyor.Elimizden geldiğince yukarıdaki ipuclarını uygulamak kolaylık sağlıyor.

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...