Sosyal Medya Kafe kadrosundayım ve köşemden ilk defa sesleniyorum size.
Bu ilk yazımda hem tanımayanlara kendimi tanıtmak hem de köşe yazarı nasıl olmalı ? Kimler köşe yazarı olabilir ? Bunları kendi üslubumla ve kendi baktığım yerden anlatmak istiyorum.
Yazarlık aslında çok ciddi bir iş, yani 'yazarım' diye ortalıkta gezenlerin hayal gücünün yetmeyeceği kadar önemli bir eylem yazmak. Sadece köşe yazarlarına has değil bu durum blog yazarları için de aynı şey geçerli benim için.
91 yılında köşe yazmaya başladım bir gazetede. Aralıklarla devam ettim, ediyorum; yazmak benim yaşam biçimim. En samimi yazılarımda bile vazgeçmediğim kurallarım var, öyle olmalı.
Madde madde yazmak ve açıklamak istiyorum.
- Köşe yazarı gözlemlemeyi bilmeli.
- Analiz yeteneği olmalı.
- Altını dolduramayacağı konu başlıkları seçmemeli.
- Donanmalı ki, donatabilsin.
- Seçtiği konuda anlaşılır kelimeler kullanmalı. Hele ki hitap ettiği kitle lokal değilse teknik terimlerle yazısını boğmamalı. Burada lokalden kastım, bilgisayar veya herhangi bir mekanik sektöründe yayın yapan kanalların yazarlarını tenzih etmek istedim.
- Kendi kadar yazdığı gazete, dergi sitenin de sorumluluğunu taşıdığını unutmamalı.
- Kopyala yapıştır sistemi kullanmamalı.
- Fikir çalmamalı, özgün olmalı. Konuyu araştırmak başka şey, ondan bahsetmiyorum.
Dilimizi kötü kullananlar da var çok miktarda. Tamam, resmi bir kuruma dilekçe yazmıyoruz ama kendimize, yazdığımız köşeye ve okuyucuya saygı duymak zorundayız. Dolayısı ile nerede nokta nerede virgül kullanmamız gerektiğini, soru eklerini doğru kullanmayı -de -da eklerini nerede kullanmamız gerektiğini de bilmek zorundayız.
Ben detay severim. Konunun dokunulmamış yerlerine dokunmayı isterim elimden geldiğince. Mükemmel bir köşe yazarı olmasam da 24 yıldır aralıklarla bir yerlerde yazıyorsam demek ki kötü de değilim.
Her konuda ve detay noktalarda tekrar karşılaşmak üzere.
Sevgiler
Yazar Hakkında:Nihal Yeşiltaç Oran. İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyorum. Bir müzik yapım firmasının basın ve halkla ilişkilerini yürütüyorum. Mesam üyesiyim. Uzun yıllardır köşe yazarlığı yapıyorum. Hüzün Sarısı isminde bir yaşam blogum var. Evliyim iki evlada sahibim. Az uyuyup çok çalışanlardanım.
İnsanın bazı şeyleri gözden geçirmesi açısından güzel bir yazı olmuş.. Kaleminize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim:)
SilYazmak isteyenlerden çok okuyucu olana da iyi bir rehber olmuş... Kalemine saglik
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim:)
SilKöşe yazarı nasıl olmalı ? yazınız ,köşe yazarlığı yapmak isteyenler için kendilerini sorgulayacağı bir yazı olmuş :) Ayrıca bu maddeler içinden en çok katıldığım madde "seçtiği konuda anlaşılır kelimeler kullanmalı" bu noktada çok doğru yere parmak basmışsınız.Teknik terimlerle konuşan ve yazan insanları dinlemek de okumak da işkence ;) Faydalı yazınız için çok teşekkür ederim Nihal hanım :)
YanıtlaSilBen teşekkür ediyorum sıcak ilginize:)
SilHüzün sarısı her zamanki gibi çok güzel bir yazı yazmış teşekkürler :) Taşınma bitsin benim bloğuma da konuk yazar olarak beklerim ikinizi de :)
YanıtlaSilCanım, çok sağol:)
SilKöşe yazarlığı için çabalayıp da olduktan sonra tınlamamak ne yazık ki en kötü sonuç bence. Çünkü yerim var ne de olsa düşüncesiyle hareket edip gerçekleri yazmayacak kalem, kelama ihanet etmiş olur..
YanıtlaSilAyrıca gözlemci ve iyi bir analist olmak sanırım köşe yazarlığının olmazsa olmazı. Nihal hanım da bunu iyi yapanlardandır herhalde ki 24 yıllık bir geçmişi var :)
Yazmayı benimsemiş biri, köşe yazarı olsun veya olmasın laf olsun diye yazmaz. Yazarlık silah zoru ile yaptırılacak bir eylem olmadığından "tınlamayacak" kişiler bu işte kısa süreli olanlardır. Gelip gidebilirler sakıncası yok:)
SilGözlemi evet seviyorum ve elimden geldiğince başarmaya çalışıyorum:)
Başarılar dilerim, iyi çalışmalar size.
YanıtlaSilSağolun, size de:)
SilSüper yazı olmuş kaleminize yüreğinize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim:)
SilBu güzel yazıyı yazmanız ne iyi olmuş. Sadece köşe yazarlığı konusunda değil, günlük yazılarda da uyulması gereken kurallar olmalı. Güzel dilimiz Türkçe'nin geldiği durum ortada. :( Bilinçlenip, bilinçlendirerek daha iyi olacağına eminim. Ellerinize sağlık.:Y
YanıtlaSilTeşekkür ederim Nahide Hanım:)
SilYol gösterici bir yazı olmus ellerinize sağlık. Her yerde özgünlük sart :D
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Bazı alanlarda sivri dursa da köşe yazarları için evet şart:)
SilMerhaba nihal hanım
YanıtlaSilYazınız çok güzel ve önemli. Yazmak gerçekten emek isteyen zor bir iş bunu yazıları okurken daha çok anlıyoruz. Sosyal medyaya da bu blog için teşekür ederim. Bende beklerim sevgilerle..
http://hayatimyolculuk.blogspot.com.tr
Teşekkür ederim Funda Hanım:)
Silgerçekten güzel bir yazı. Emeğinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim:)
SilGüzel bir yazı olmuş, hatırlatıcı ve de yol gösterici. Elinize, dilinize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum:)
Silcok guzel bir paylasim.. Kalemine saglik..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim:)
Sil