İçli Köfte Tarifi
Sevmeyen var mıdır acaba içli köfteyi? Hiç sanmıyorum. Bu lezzete kolay kolay hayır diyemez insan. Bir sürü emekle hazırlanır içli köfte. Adana’da sıkça yapılan, severek de tüketilen bir yöresel yemektir.Talibi çok olunca, emek de uzar biraz. Ama olsun; sevdiklerimiz, dostlarımız için değer bu zahmete. Burada devreye komşuluk hatırı girer, yardımseverlik girer. Komşular, eş-dost, iş yükünü paylaşır.
Harika sofralar birlikte hazırlanır. Gurbetten gelene hazırlanacaklar listesinin başında yer alır içli köfte tarifi. Kalabalık sofraların baş tacı olan içli köfte nasıl yapılır; onu anlatayım bugün sizlere. İç malzemesi mümkünse bir gün önceden hazırlanır. Böylece iç malzemenin lezzeti oturur. Ayrıca köftenin içine doldurulacak harcın iyice soğumuş, yağının donmuş olması gerekir.
Bir gün önceden yapıp hazırlayacağınız bir şey daha var. Bulgurun yoğurma sırasında kendini tutması ve lezzet kazanması için, tavuk etinin göğüs kısmından kesilip hazırlanmış olan parçalar, mikserin doğrayıcı-parçalayıcı aleti ile krema kıvamına gelene kadar parçalanır. Şimdi, mümkünse bir gün önceden hazırlanması gerekenlere bir bakalım:
İçli köfte iç malzemeleri:
- 500 gram yağsız dana kıyma
- 1 kilo kuru soğan
- 1/3 paket margarin veya tereyağı (tercihe göre)
- 1 tatlı kaşığı kara biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 tatlı kaşığı kadar tuz (İsterseniz daha az kullanabilirsiniz. Diyetinize bağlı.)
Tavuklu yoğurma harcının malzemeleri:
- 250 gram tavuk eti (göğüs kısmından, derisiz, yağsız)
- 1 çay bardağı su
- 1 çay kaşığı kadar tuz
İçli köftenin dış malzemeleri:
- Bir kilo esmer, ince bulgur
- 1 tane yumurta
- Yarım kilo un
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1-2 tatlı kaşığı tuz
- Yoğurmak için yeteri miktarda su
- Önceden hazırlamış olduğumuz krema kıvamındaki tavuk eti
İçli köfte nasıl yapılır ?
Geniş bir yoğurma kabına bulguru aktarın. Suyla biraz ıslatın. Su miktarı sadece bulguru ıslatmaya yetecek kadar olmalıdır. Bu aşamada çok fazla su kullanmayın. Yoğururken ara ara su kullanacağız. Islattığınız bulgurun üzerine unu ve tuzu gezdirin. Bunları bir güzel karıştırın. Şimdi üzerine yumurtayı, salçayı ve kimyonu da ekleyip tekrar karıştırarak yoğurma işlemine geçin. Yanınızda çukur bir kasede su bulundurun. Çünkü bulgur kıvama gelene kadar, ara ara ıslatarak yoğurmaya devam edeceğiz. Hazırladığımız karışımı bir müddet yoğurduktan sonra tavuk etini de ekleyip iyice yoğuruyoruz. Macun kıvamında bir hamur elde edeceğiz. Yoğurma işleminin sonunda eğer hamur elimize yapışmayan bir macun kıvamını aldıysa, yoğurma işlemi tamamlanmış demektir. Eğer yapışıyorsa un serpiştirerek kendini toplamasına yardımcı olabilirsiniz.Hazırladığımız hamurdan mandalina büyüklüğünde bir parça koparıyoruz. Bir avucumuzun içine hamuru yerleştirip diğer elimizle de hamuru ortadan başlayıp, çukur oluşturacak şekilde açıyoruz. Bu sırada elinizi kurutmayın. Hamur elinize yapışır. Çok az suyla parmaklarınızı ıslatın. Neredeyse büyük bir fincan şeklinde açtığınız hamurun içine iç harcından yeterice doldurup, parmak ucu darbeleriyle köftenin ağzını yavaş yavaş kapatın. Elleriniz ile yumuşak darbeler yaparak köfteye son şeklini verebilirsiniz.
Köfteleri buzdolabında birkaç saat dinlendirin. Sonrasında iki türlü işlem uygulamanız mümkün. İsterseniz bir tencerenin içindeki kaynar suya biraz tuz atın ve köfteleri bu suda haşlayın; isterseniz de kızgın yağda kızartın. Her iki türlüsünün de nefis olacağı kesin.
Patatesli Köfte Tarifi
Alternatif bir köfte tarifi de vereyim sizlere. Köftenin dış harcı için kullandığımız tüm malzemelerden sadece tavuk etini koymayıp, bunun yerine 2-3 adet haşlanmış patatesi mikserde krema kıvamına getirerek patatesli köfte elde edebilirsiniz. Bulguru yoğururken içine rendeleyeceğiniz 2 adet soğan ve bir miktar kıyılmış maydanoz, bu köfteye lezzet katacaktır. İç harcı koymadan boş olarak şekillendireceğiniz bu tarifi, çay saatleriniz için de kullana bilirsiniz.Her iki köfte çeşidini de limon, turşu, salata, domates, yeşillik, ayran veya şalgamla zenginleştirebilirsiniz.Hünerli ellerinizle hazırladığınız bu lezzetli yemeği, sevdiklerinizle sağlıklı günlerde tüketmeniz dileğiyle.
Yazar Hakkında: Merhabalar. Adım Nahide Zereyak. En Nefis Tariflerim Blogun sahibesi ve yazarıyım. İşletme fakültesi mezunuyum. Adana'da yaşıyorum. 3 çocuğumun annesi ve mufağımızın aşçısıyım. Mutfağımda pişenleri okuyucularımla da paylaşmak benim hobim. Yanı sıra hayata dair pek çok konuda sizlerle birlikte olmak için Sosyal Medya Kafe'deyim...
Yaa bu saatte bu yapılır mı karnım aç benim yaa olsa da yesemm ellerine sağlık ♥
YanıtlaSil:) Teşekkür ederim.
Silohh ohhh yemede yanında yat diye ben buna derim :) Bİr Adanalı olarak bayılarak yediğim yemektir.. Ellerinize sağlık canım çekti yahuuu :)
YanıtlaSilHımm, Hemşeriyiz. Beğenmenize sevindim. :)
Silİçli köfte tarifinizi detaylı bir şekilde anlattığınız için çok teşekkür ederim :)
YanıtlaSilİçli köfteler nefis görünüyor.Ayrıca alternatif olarak patatesli köfteyi de mutlaka deneyeceğim.
Ellerinize sağlık :)
:) Şimdiden afiyet olsun. Beğenmenize sevindim.
Silayyy canım çekti :( Üstelik kilo vermeye çalışıyorum :(
YanıtlaSilDiyet yaparken, zaman zaman kendinizi ödüllendirebilirsiniz. İçli köfte de iyi bir fırsat olabilir. :)
Silçok güzel görünüyor, ellerinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. :)
SilYa annem de bana yapsana deyip duruyor. Özendim. Yakında diyete başlamayı da düşünüyorum. Bilemedimm. Elinize sağlık.
YanıtlaSilDemek ki diyete başlamadan önce içli köfte yapıyoruz.... Sonra diyete girebiliriz. :)
SilEllerinize sağlık bayılırım içli köfteye ve yaptıklarınız nefis görünüyor…
YanıtlaSilSevgiler…
Teşekkür ederim. Sanırım hepimiz bayılıyoruz bu yemeğe... :)
SilNefis görünüyor,bol soğanlı çok severim ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. beğenmenize sevindim.
SilÇok severim ben de uzun zamandır yapamıyorum.Eline sağlık.
YanıtlaSilO zaman hazırlıklar başlasın. :)
SilŞu içli köfteyi yapabilmeyi çok isterdim:) elinize sağlık..
YanıtlaSilElimden geldiğince detay vermeye çalıştım tarifte. Bir miktar yapıp deneyerek başlayabilirsiniz. Kim bilir? Belki de harika olacaklar. :Y
SilEpeyce detay var. Gerçekten ellerine sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Sevgiler
YanıtlaSilBiraz uğraştırıcı olduğunu kabul ediyorum. :T Ama küçük miktarlarda yapmaya başladıktan sonra zamanla ustalık kazanacağınız kesin. :Y
SilHarika ellerinize sağlık Ben bu köfteyi geceden yaptığım zaman çatlamaması ertesi gününe kadar nasıl muhafaza edebilirim
YanıtlaSilKapaklı saklama kabı çözüm olabilir ama köfte sayısı arttıkça içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Köfteleri sığdırmak ve birbirlerine yapışmalarını önlemek zorlaşır.
SilBunun için hafifçe un serptiğiniz bir tepsiye köfteleri hafif aralıklarla dizin. temiz şeffaf bir poşet geçirerek buzdolabında saklayın.
Streç kaplamayı önermiyorum. Köftelere yapışacaktır.
Köfteler buzluğa da atılabiliyor. Pişirmek için çıkardığınızda buzunun çözülmesi için bekleyip, sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.
Sevgiyle kalın.
ellerinize sağlık harika gözüküyor...
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. Sevgiler. :)
SilEllerine sağlık ben de arada yapıyorum çok seviyoruz.:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Kesinlikle çok sevilen bir yemek. Beğenmenize sevindim.
SilÇok severim arkadaşlarımla bir kaç defa yapmıştık ama tam olarak püf noktalarını bilmediğim için hiç cesaret edemedim :( tarifinizi mutlaka deniycem teşekkürler ,tavuk göğüs hiç duymamıştım oldukça ilginç geldi ellerinize sağlık ......
YanıtlaSilTavuk göğsü hem bulgurun lezzetini artırır. Hem de pişme sırasında köftelerin çatlayıp dağılmasını önler. Sevgiyle kalın. :)
SilEllerinize sağlık. Malatyalı biri olarak bizim düğün, bayram vs özel zamanlarda mutlaka yapılır, çok severim. Bizim iç harca biraz bulgur ve ceviz katılır soğuk bile yenir. Bu arada blog keşif etkinliği yapıyorum Desteğinizi bekliyorum. Sevgiler
YanıtlaSilEvet. İçli köfte davetlerimizin vazgeçilmezi. Yöreden yöreye farklılıklar gösterdiği doğru.
SilBlog keşif etkinliğinizi de seve seve destekliyorum. :)
Bayılırrım harika görünüyor:) Ellerine sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. Sevgiler. :)
SilOkadar lezzetli görünüyorki yarın ilk işim bu lezzetlerin yapıldığı biyer bulup yemek.Blog keşfinden takipteyim canım.Bende beklerim.......pitat1980.blogspot.com
YanıtlaSilEvet hazırlaması biraz zahmetli... İnsanın canı da çekince.... Şimdiden afiyet olsun... Sevgiler...
SilGunun her saatinde yiyebilirim..Birde yapabilsem..Ellerinize saglik...
YanıtlaSilEvet biraz zahmetli doğru.
SilBeğenmenize sevindim.
Sevgiler. :)
nefis bir tarif zahmetli olasa da denemeye değer sevgiler..
YanıtlaSilBeğenilmez mi hiccc cok seviyorum. Ellerinize saglk :)
YanıtlaSil