Bir diğer yanık vakası da güneş yanıklarıdır. Koruyucu krem kullanmadan, uzun süre güneşin yoğun olduğu saatlerde güneşe maruz kalmak cilt yanıklarına sebep olabildiği gibi, güneş çarpması da meydana gelebilir.
Güneş çarpması kendini baş dönmesi, bulantı, kusma, bayılma hissi, nabız sayısında artış, vücudun terlememesi gibi belirtilerle gösterir. Güneş çarpması tedavisi sırasında hastanın bilinci açıksa bol su ve tuzlu ayran içirilmeli, bilinci kapalıysa hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Sağlık kuruluşuna hastanın nakli sırasında vücudun soğutulması bir ilk yardım şeklidir. Koltuk altına ve boynuna soğuk kompleks yapılarak hastanın havale geçirmesi önlenir.
Güneş yanığı meydana gelmiş ancak güneş çarpması mevcut değilse yanık evde tedavi edilebilir. İleri vakalarda veya evde uygulanan yöntemlere rağmen yanık düzelmiyorsa tıbbi müdahale gerekebilir. Güneş yanığına ne iyi gelir başlığı altında topladığım bu yazımda, yaz günlerinde hepimizin bilmesi gereken önemli hususları sıralayacağım.
Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?
Güneş yanıkları vücuttaki suyu kurutarak deride hassasiyet oluşmasına sebep olur. Burada yapılacak ilk yardımın en önemli konusu deriye kaybettiği suyu geri vermektir. Bunun için uygulanabilecek yöntemler şöyledir:
- Öncelikle belirtmek gerekir ki güneş yanıklarını oluşmadan önlemek elbetteki çok daha kolaydır. Yüksek koruma faktörlü kremler sürerek ve güneşin tepede olduğu saatlerde güneşe maruz kalmaktan sakınmak oldukça önemlidir.
- Yoğurt sürmek güneş yanıklarında en çok kullanılan yöntemdir ve oldukça da etkilidir. Güneşten etkilenmiş bölgeye yağsız soğuk yoğurt sürülür. Bir süre derinin yatışması beklendikten sonra ılık suyla durulanır.
- Zeytinyağı sürmek, güneşten suyunu kaybetmiş olan cilde iyi gelecektir. Zeytinyağı sürülür. Üzerine sıcak suyla ıslatılmış havlu örtülerek cildin nemini geri kazanması sağlanır. Havlu soğuduğunda nemlendirme işlemi tamamlanmış olur. Nazikçe silinerek vücut temizlenebilir.
- Aloe vera jeli de güneşten yanmış bölgeye masaj yaparak yedirilir ve cildin jeli emmesi sağlanır.
- Bol su içerek vücuda kaybettiği sıvı geri kazandırılır.
- E vitamin içerikler kremler kullanılarak deri beslenir.
- Salatalık suyu yanık bölgeye sürülebilir.
- Lavanta yağı hem nemlendirici hem de ağrı kesici etkiye sahiptir. Güneş yanığına faydası dokunur.
- Siyah çay poşetleri soğuk suda ıslatılıp yanık bölgenin üzerine kapatılır. Çay poşetleri soğukluğunu yitirdikçe yenilenir. Bu siyah çay tedavisi de yanıklara iyi gelir.
Sağlıklı günler dilerim. :)
Sibel Ordueri
Kücükken yoğurt sürerdi annem hep:)) Doğal yöntem..
YanıtlaSilYoğurt çok iyi geliyor :))
Silçok ileri derece yanığı bilemem doktora gitmek en iyisi ama böyle kızarıklık can acısı gibi durumlarda maden suyu sodası en iyisidir hem acıyı hem kızarıklığı alıyor hem nemini geri veriyor hem de doğal duştan sonra köpürtüp fışkırtın ve üzerinizde kurusu sabaha bir şeyiniz kalmaz..
YanıtlaSilMaden suyunu daha önce duymuştum.Tekrar hatırlattığınız için teşekkürler :)
Silben de yoğurt ve bapanthol sürerim bi de iz kalmasın diye acıması geçince sudocrem :)
YanıtlaSilSudocrem de çok iyi geliyor ;)
Silben söyleyim arkadaşlar diolin sprey eczanelerden alabilirsiniz kozmetik değil ilaç yanan yere sıkıp rahat rahat uyuyabilirsiniz ayrıca sinek sokmasında kaşınan yere sıkarsanız kaşıntıyıda alır :)
YanıtlaSilwww.hadisofraya.com
Tavsiyeniz için teşekkürler :)
Silsibeeeel o foto ne öyleee korktum yaa :) yoğurt evet yaa sürerdik ;)
YanıtlaSilFotoyu özellikle korkun diye koydum ki öğle saatlerinde güneşe çıkmayın cıızz :D
SilYoğurt sürmeyen yok sanırım :)
Bu güzel bilgiler için çok teşekkürler emeğinize sağlık :)
YanıtlaSilRica ederim :)
Sil