6 Mart 2017 Pazartesi

Ana Sayfa » , , , , » Çocukta Öfke Nöbetleri Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır 1

Çocukta Öfke Nöbetleri Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır 1

6 Mart 2017 Pazartesi
Çocukta Öfke Nöbetleri Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır

Çocukta Öfke Nöbetleri Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır

Bir süredir görmediğimiz dostlarımızla bir araya geldiğimizde, çocuklarımızla ilgili olarak söyleyecekleri ilk şey genellikle "Ne kadar büyümüş!", "Görmeyeli ne kadar değişmiş!" gibi söylemlerdir. Biz ise bu duruma "Sahi öyle mi? Ben hiç fark etmedim. Bana sanki hiç büyümemiş gibi geliyor." şeklinde cevaplar veririz.

Biz farkına varsak da varmasak da, evet, çocuklar hızla büyüyor. Bu büyüme ve gelişme sürecinde hızlı evrelerden geçiyorlar. Hızlı değişiklikler yaşıyorlar. Ve buna adapte olmakta zorluk çekmeleri oldukça normal. Bir taraftan büyüklerine hala ihtiyaç duyduğunu hissetmek; diğer taraftan ise, 'büyüdüm, ben yapabilirim' mesajı vermeye çalışmak, çocuklarda öfke nöbetlerinin ortaya çıkmasına neden olur.

Çocukta öfke nöbetleri, çoğunlukla 2-4 yaş arasında görülür. 1,5 yaşında da başlayabileceği gibi; 4 yaşından önce bitmesi de mümkün.
Peki neden çocukta öfke nöbetleri görülür? Öfke kontrolü nasıl sağlanır?

Çocukta öfke nöbetlerinin sebepleri:

Bebeklik döneminde neredeyse her gün biraz daha gelişim göstererek büyüyen, ayaklarının üzerinde durmaya başlayan, etrafını tanımaya çalışan, her şeyi kendisi yapmak isteyen; ve bu şekilde yetişkin bir birey olmanın temellerini atmaya çalışan bir çocuk var karşımızda. Bu çaba ve gayretleri düşmek, yaralanmak gibi olumsuzluklarla sonuçlanabiliyor kimi zaman. Kimi zaman da büyükleri tarafından engellenebiliyor çocuk.
  • Yapmak istediklerini yapamamak,
  • Kendi kendine tam olarak yetememek,
  • Sık sık, canını yakan kazalarla karşılaşmak,
  • Engellenmek,
  • Dil yeteneği tam olarak gelişmediği için, istek ve beklentilerini anlatamamak,
  • En sevdiği şeyleri (oyuncak gibi) kaybetmek,
  • Ağrılarını tarif edememek,
  • Dar alanlarda enerjisini boşaltamamak, çocukta öfke nöbetleri yaşanmasına neden olur.
Bu, her ne kadar doğal ve geçici bir süreç olsa da,biz yetişkinlerin buradaki tutumları, öfke nöbetlerinin, tutturmaların, her istediğini yapma ve yaptırma arzusunun kalıcı olup olmayacağını belirleyecektir. Farkında olmadan çocuğun öfkelenmesine sebep olabilir veya istemeyerek de olsa öfkenin pekişmesine sebep olabiliriz. Sakin ve dikkatli olarak çocukta öfke kontrolü sağlamamız mümkün. Burada biz ebeveynlere çok iş düşüyor.
Bir sonraki yazımda öfke kontrolü nasıl sağlanır konusuna değineceğim.
Sevgiyle kalın.

Nahide Zereyak
Yazar Hakkında: Merhabalar. Adım Nahide Zereyak. En Nefis Tariflerim Blogun sahibesi ve yazarıyım. İşletme fakültesi mezunuyum. Adana'da yaşıyorum. 3 çocuğumun annesi ve mufağımızın aşçısıyım. Mutfağımda pişenleri okuyucularımla da paylaşmak benim hobim. Yanı sıra hayata dair pek çok konuda sizlerle birlikte olmak için Sosyal Medya Kafe'deyim...


"Çocukta Öfke Nöbetleri Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır 1" için 14 yorum:

  1. Tam da o dönemdeyiz 4 yaşına az kaldı dilerim bir nebze de olsa azalır :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Azalır umarım.. Zaman zaman çocukların bizleri oldukça zorladığı bir gerçek..
      Sevgiler..:)

      Sil
  2. evet oğlum da yaşamıştı neyse ki oldukça iyi huylu olduğu için çok hasarsız ve kısa sürede atlattı o dönemi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa sürede atlatması çok güzel gerçekten. Bazı çocuklar bu süreci daha uzun ve sancılı bir şekilde geçirebiliyorlar..
      Sevgiler..:)

      Sil
  3. bir psikolog olarak çocuklarda görülen öfke ve saldırgan davranışlar hakkında bir şeyler ekleyebilirim ama bir sonraki yazınızı okuyunca :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok memnun olurum. İlginiz için teşekkürler..
      Sevgiler..:)

      Sil
  4. Eline sağlık canım çok güzel bir konuya değinmişsin. Torunum Duru un yanındayım , bu sebeple çocukların arkadaşlarıyla bir araya geldiğimiz de arkadaşlarının tam da bu yaş aralıklı çocukların da gözlemlediğim davranışlar bunlar.
    Sabır ve dikkat annelerin önceliği olmalı yapma etmeler minikleri çıldırtmaya yetiyor:)
    sevgiler ,teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ne güzel söylediniz. Sabır ve dikkat.. Yapma-etme demenin bence de bir faydası yok. Yapılmaması gereken şeyin neden yapılmaması gerektiğini çocuğa sabırla öğretmek gerek..
      Sevgiler..:)

      Sil
  5. Minik kızımda o döneme girmek üzere çok faydalı bir yazı oldu :) emeğine sağlık arkadasım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlıkla büyüsün minik..:) Umarım rahat geçirdiği bir dönem olur..
      Sevgiler..:)

      Sil
  6. İlke Yağız da son 1 yıldır bu dönemi yaşıyor.Enerjisini boşaltması için hergün parklardayız.Bu dönemi olabildiğince sıkıntısız geçirmek için sabırlı olmak şart.Çocukta öfke nöbetlerinin sebeplerine eklemek istediğim ,gözlemlediğim bir şey için sürekli takıntılı halde ısrar etmeleri eğer ısrarları karşısında yapmıyorsak müthiş öfkeleniyorlar.Anne ve babalar için yazınız çok faydalı olmuş.Emeklerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parklar bizim de uğrak yerimiz.. Açık hava, özgürce oynabildikleri alanların olması güzel.. Bir de lego benzeri oyuncaklar bizim büyük yardımcımız. Eğlenirken öğreniyor çocuklar..
      Çok teşekkür ederim.:
      Sevgiler..:)

      Sil
  7. Benim oğlum 3 yaşında ve biz de ara sıra karşılaşıyoruz öfke nöbetleriyle. Hayır duymaya tahammül edemiyor bazen. Sakin davranmaya çalışıyorum, çok ağlıyor içim gidiyor o haline bazen....

    YanıtlaSil
  8. Benimki benim boyumda ama derdini anlatamamak, engellenmek ve yapmak istediklerini yapamamak gibi sorunlar yüzünden sık sık sinirleniyor, öfke nöbetine kadar varıyor bazen. Mutlu olduğu etkinlikleri yaparak sinirli halini geçirmeye çalışıyorum. Mesela yüksek sesle müzik dinlemek, kanapede zıplamak mutlu olduğu meşgalelerden bazıları. Kanapeler zamanla kırılıyor, müzik dinlemekten kafam şişiyor ama olsun, gamsız olalım da gerisini düşünmüyorum :))

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...