Peki,
eksikliğinde, unutkanlık ve benzeri problemlere de sebep olan hafızamızı nasıl güçlendirebiliriz? Bu soruyu özellikle anne-baba ve eğitmenler için cevaplayalım.
“Unutkanlık zayıf bir hafızanın değil, ihmal edilmiş bir hafızanın ispatıdır” Donald A. Laird
Çocukların Hafızasını Güçlendirme Teknikleri
Hafızayı güçlendirmenin birden fazla yöntemi var. Bu yüzden her bir yöntemi ayrı ayrı, mini paragraflar şeklinde açıklamakta fayda var.- 1-Besinlerle Hafızayı Güçlendirmek: Günde birkaç adet ceviz ve bir avuç kadar fındık tüketmek unutkanlığı önler, hafızayı güçlendirir. Ceviz ve fındık vücuda e vitamini ile birlikte omega-3 yağ asidi sağlar. Aynı şekilde hamsi, somon gibi balıklar da omega-3 bakımından zengin besinlerdir ve hafızayı güçlendirirler. Ispanak, brokoli, böğürtlen, süt ürünleri, yumurta ve tam tahıllar da hafıza geliştirici diğer besinlerdir.
- 2-Beyin Egzersizleriyle Hafızayı Güçlendirmek: Zihinsel gelişiminin uzmanlar tarafından sık sık kas gelişimine benzetildiğine dikkat etmişsinizdir. Evet, zihinsel beceriler de egzersiz ve kontrollü zorlama ile gelişebilmektedir. Şiir ezberlemek, şarkı sözleri ezberlemek gibi rutin egzersizlerin yanında oldukça eğlenceli hafıza oyunları oynamak da hafızayı geliştirir. Örneğin, şu sayfadaki hafıza oyunlarını inceleyebilirsiniz: https://www.mentalup.net/hafiza-oyunlari
- 3-Spor Yaparak Hafızayı Güçlendirmek: Bir önceki maddede beyin egzersizleriyle hafızayı geliştirmekten bahsettik. Peki, fiziksel egzersizlerin yani spor yapmanın hafıza gücü üzerindeki etkisini hiç düşündünüz mü? Spor yapmak, sadece bedensel gelişime değil; beyin gelişimine de oldukça katkı sağlar. En basit açıklamasını şu şekilde yapabiliriz: Spor, vücudun kan akışını hızlandırır. Bu da beyde daha fazla oksijen taşınacağı anlamına gelir. Beynin fiziksel gelişimi, zihinsel işlevler üzerinde de etkilidir. Çocuğunuzu sevdiği spor faaliyetlerine yönlendirin.
Hafıza gücü, hayatımızı kolaylaştıran en önemli zihinsel becerilerimizden biridir. İnsanın sosyal yaşamını, eğitim hayatını, iş hayatını olumlu veya olumsuz yönde etkileme gücü olan bu beceri ihmal edilmemeli; daima geliştirilmelidir. Hafıza zayıflığında birçok problem açığa çıkmaktadır. Genç yaşta unutkanlık, ileri yaşlarda alzaymır gibi hastalıklara dönüşebilmektedir. Yukarıdaki hafıza geliştirme yöntemleri ile hem yetişkinler, hem de çocuklar hafıza becerilerini güçlendirebilirler.
Dikkat İle Hafıza Arasındaki İlişki
Dikkat, bir bilginin deneyim edinilmesine rağmen hafızaya alınıp alınmamasına etki eden diğer bir zihinsel becerimizdir. Bazen gördüğümüz herhangi bir görüntüyü hatırlamamızı engelleyen en önemli faktör dikkatsizliktir. Tam tersi, önemsiz bir detayı hafızaya almamızı sağlayan da dikkat etmiş olmamızdır. Sadece görüntü değil; ses, olay, duygu veya genel olarak kayıt edilebilir bütün bilgiler için aynı şeyi söylemek mümkün.Dikkatli insanların hafızası daha güçlüdür çünkü deneyim edindikleri her olayı dikkatle inceler/yaşarlar. Bu da bilginin daha uzun ömürlü olacak şekilde hafızaya alınmasını sağlar. Bu nedenle, hafıza geliştirme tekniklerini dikkat geliştirme teknikleriyle pekiştirmek isabet olur. Bu iki kavram (dikkat & hafıza) özellikle eğitimde çok önemli olduğu için bütün okullarda öğrencilerin dikkat ve hafıza düzeyini artırma çalışmaları yapılır/yapılmalıdır.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte Türk bilim insanları dünyada bir ilk olan online dikkat&hafıza egzersizlerini geliştirdiler. İlk olması, hitap ettiği yaş aralığı ve içeriğinin oldukça geniş olmasıyla ilgili. Dünya genelinde kullanılan bu beyin egzersizleri, Türkiye’de okullar ve bireysel kullanıcılar tarafından oldukça ilgi görüyor. Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri, doktorlar ve oyun tasarımcıları tarafından geliştirilen uygulamanın adı MentalUP.
Yardımcı Kaynak: MentalUp
Sibel Ordueri
Pek çok şeyin temeli kendimize iyi bakmak gibi görünüyor.
YanıtlaSilYazınız ilgimi çekti bende yenidoğan bebeğimiz için hafıza geliştirici yöntemleri araştırıyordum:)
YanıtlaSilhafıza sarayını duymuşsunuzdur. Bir dönem çok merak sarıp kendi hafıza sarayımı oluşturmuştum sonra üstünden zaman geçti bıraktım ama hala zaman zaman hafıza sarayımı bir ziyaret ederim :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler canım.
YanıtlaSilÇok güzel bir paylaşım olmuş. Biz de bir süre mental-up kullandık. Keyifliydi
YanıtlaSilSevgiler
Açik havada bol zaman geçirmeleri benim için çok önemli. Bir de hafiza gelistirici oyunlar oynamaya calisiyorum onlarla.
YanıtlaSil3 yaşındaki oğlum için güzel bir kaynak oldu. Teşekkürler...
YanıtlaSilÇok yararlı bilgiler@ke
YanıtlaSil