Uzun zamandır üstünde durmak istediğim "kitap okumaya başlamak" konusunu bugün kaleme almak istedim. Çoğu insan ki ben onlardan biriyim okumaya çocukluktan değil de lise çağına geldikten sonra başlıyor ki bu büyük bir sıkıntı çünkü küçük yaşta okumaya başlamak büyürken çoğu sorunu ve soruyu daha iyi anlamasına güçlü bir şekilde yardım eder.
İnsan okudukça bir şeyleri öğrenmeye başlar ve aslında ne kadar az şey bildiğini okudukça öğrenir. Bir gün karar verip “Artık kitap kurdu olacağım!” dedikten sonra daha kitabın ilk 10 sayfasında bırakıp kitabı bir kenara atmak olası bir durum. Bunun tek sebebi “kitap kurdu” olmak istemekte. Evet güzel bir istek ama işin içine girince kitapların pek kolay bitmediğini görüp vazgeçeriz. Peki nasıl mı başlayacağız? Cevabı işte bu; En başta geçmişte ne kadar kitap okudum sorusuna cevap verelim. Hiç mi? Veya “İlkokulda bir şeyler okudum işte ya!” mı? O zaman hemen bir kısa hikaye kitabı alalım. Aldık mı efendim? Tamamdır şimdi ilk hedefimiz başta da dediğim gibi “kitap kurdu” olmak değil elimizdeki kitabı bitirmek.
İlk kitabınızı ne kadar sürede bitirdiğinizi yarım saatte ne kadar sayfa okuduğunuzu gözlemleyin böylece bu sizin için ilerleyen günlerde bir motivasyon kaynağı olur. Öyle ilk kitabınızı çok uzun sürede bitirdiğinize yarım saatte 5-6 sayfa okuduğunuza bakmayın alışacaksınız. Zaten ilk kitabınızı bitirmiş olmanızın verdiği bir heyecan ile hemen aynı gün içinde diğer bir kitabı okumak isteyeceksiniz ki okuyun! O heyecanla biraz okuyun sıkılınca zorlamayın ve bir süreliğine bırakın hiç bırakmamak için. Aklınıza “Yahu insanlar neler neler okuyor ben hala 100 temel eser okuyorum” diye bir düşünce gelebilir ama unutmayın kitabın ne olduğu çok da önemli değil yeter ki okuyun biraz zaman geçince kitap kurdu arkadaşlarınızdan bir farkınız kalmayacak. Haftada en az iki hikaye kitabı bitirmeyi hedefleyin vee bir ayın sonunda 8 kitap bitirmiş olacaksınız. İlk ay böyle 8 kitapla bitti. İkinci ay böyle olmamalı tabi ki eğer okumaya alıştığınızı düşünüyor ve hızlandığınızın farkına vardıysanız biraz daha farklı ama yine sizi okumaktan soğutmayacak kitaplara göz atabilirsiniz. İlgilendiğiniz konuya göre değişiklik gösteren araştırma kitapları okuyabilirsiniz. İkinci ay hedefimiz haftada 3 kitap bitirmek olacak. Bu kolay çünkü okuduğumuz kitaplar ağır ve çok uzun olmayacak. İlk iki ay sadece kitap okumaya alışmak içindir.
Daha sonrasında Dünya Klasiği kitapları okuyup bitireceksiniz zaten. Okudukça büyük ihtimalle içinizde bir şeyler yazma isteği doğacaktır ve eski birikimlerinize dayanarak ve onlardan ilham alarak sizde bir şeyler yazabilirsiniz. Ne kadar çok okursak o kadar fazla değişiklik gösterir, konuşmamız ve duruşumuz. Arkadaşlar içinde okuduğun kitaplardan konuşmak kadar güzel bir şey daha yok sanırım. Okumaya alıştıkça tabi ki sadece roman hikaye tarzı kitap okumak dışında ansiklopediler dahi okuyabiliriz. Çok zor gibi görünen çoğu şey aslında biraz disiplin ile kolay hale gelebiliyor. Her gün okuyun az veya çok bunun bir önemi yok yeter ki okuyun ve öğrenin. Eğer sizde konuşurken aynı kelimeleri kullanıp durmaktan ve aynı kelime gruplarını kullanmaktan sıkıldıysanız okuma vaktiniz gelmiş demektir e okuyorsanız da biraz daha fazla okuyun. Unutmayın hiç bir şey için geç değil. “Şimdiden sonra başlasam ne olur kitap okumaya” gibi bir bahane uydurmayın. Kitap okuyarak geçirdiğiniz her zaman en kıymetli zamanınızdır. Ha bir de unutmadan ekleyeyim; Kitap okuyacağınız yer nasıl olmalı ? Elbette bir çalışma masasında okumak psikolojik olarak kitabı bir çalışma aracı olarak görmemize neden olur.
Çocukluktan beri gelen bir inançtır bir de bu kitabı ders olarak görmek. Evet kitaptan dersler çıkarırız bir şeyler öğreniriz falan ama okulda ki bize sıkıcı gelen dersler ile aynı değildir bunlar. Rahatça oturup veya isteğinize göre biraz uzanabileceğiniz rahat koltuk seçmeniz kitaba kendinizi kaptırmanız için çok faydalı olacaktır. İsteğe göre kitabı bir masaya koyup okuyabilirsiniz fakat benim tercihim rahatlıktan yana olduğu için masada okumayı pek tercih etmiyorum. Kitap okurken dikkatimizin dağılmaması da oldukça önemlidir bu yüzden biraz teknolojiden uzak kalmak kitap okumayı sevmemize yardımcı olabilir. Unutmayın sosyal medyada paylaşmak için okumuyoruz. Okumak için bilmek için okuyoruz. Keyifli okumalar dostlarım.
Okumuş olduğunuz makale www.yasinkoca.club (Bu alan adı kapalı olduğu için link kaldırılmıştır.)yazarı tarafından, sosyalmedyakafe.com için hazırlanmıştır.
Konuk Yazarımızın " Kitap Okumaya Başlamak " Makalesini Beğendiyseniz,Aşağıdaki Sosyal Ağ Butonları Sayesinde Paylaşabilirsiniz.
💕⃕
Kitap okumak, bir tür seyahat etmektir. Kimi zaman geçmişe kimi zaman geleceğe, kimi zaman bilgiye..
YanıtlaSilYorumunuz için teşekkür ederim. Ve bazen de içinde bulunduğumuz zamana ve zamanının bize getirdiklerine uyandırır kitaplar...
SilBeni de çok dinlendiriyor okumak.
YanıtlaSilteşekkürler kaleminize sağlık
Yorumunuz için teşekkür ederim. Bütün günün stresinden biraz uzaklaşmak için kitap okumak iyi bir seçenek oluyor benim için.
SilBu kış okuma konusunda benim için hiç de verimli geçmiyor. Ümidim günlerin uzamasında. İyi okumalar...
YanıtlaSilYorumunuz için teşekkür ederim. Mevsimler ve gunlerin okumaya çok etki ettiğini biliyorum. Bahar aylarinda doğa ile iç içe olup saatlerce kitap okuyabilirim :)
SilBaşladığım kitabın konusu beni içine çektiği andan itibaren birkaç günde okuyup bitirebilirim. Tersi bir durumda veya akıcılığı yoksa bırakabilirim veya uzun sürebilir bitirmesi. Tabi illa ki başlamak gerek..
YanıtlaSilSevgiler..
Yorumunuz için teşekkür ederim. Başlangıç için akıcı kitap tercih etmeliyiz. Ayrıca bir kitap eğer düşündürüyor ise konusu ne olursa olsun okunmalı.
SilGayet güzeldi. Bir iki imla hatası vardı. Kardeşimizin bloğuna yorum bırakırken ki, kendisi "imla hatalarım varsa lütfen yazın" diyordu. Ama birden onca yazım uçtu gitti. Zaten bloğunda yeni düzenlemeler yapıyormuş sanırım. Yine ziyaret edeceğim.
YanıtlaSilBen böyle alçak gönüllü insanları çok takdir ediyorum. Bir dahaki ziyaretimde ona detaylı yorum yapacağım.
Kitap okumaya gelince, küçük yaşlarınızda örnek modeller olması ve sizi irite etmeden, zorlamadan okumaya teşvik edebilmeleri sonucunda, sizde kitap okumak için heves oluştursun ki, severek okuyun. Ben yaşantımdaki hayati olayların zorlukları nedeniyle, iç döküşler olarak yazmaktan başlamıştım, şiir yoğunluktaydı yazdıklarımda. Ama bloğumu açtığımdan, bu beşinci seneye kadar, yüzlerce kitap okudum. Hayata, olaylara bakış açım değişti. daha çok ve kaliteli yazmaya azmettim. Bu işin yaşı da yok inanın. Aynı heyecanı duyuyorum içimde.
Eline, düşüncelerine sağlık Yasin oğlum.
Teşekkürler Sibel. Sevgilerimle gençler 😯
Güzel ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Okulum sebebi ile blogum a yayın yapmaya ara verdin ancak yazı yazmaya devam ediyorum. Tekrar düşünceleriniz için teşekkür ederim.
SilKitap yorumları yaptığım naçizane bir blogum var biliyorsunuz benim için ilkokuldan beri kitap okumak bir tutku. Çantam kitapsızsa kendimi çıplak gibi hissediyorum) bw
YanıtlaSilYorumunuz için teşekkür ederim. Ayrıca kitapları bu derece sevmeniz beni mutlu etti. Umarım yakında herkes kitap okumayı sever.
SilKitap okumak beni hem dinlendiriyor hemde sakinleştiriyor.
YanıtlaSilKaleminize sağlık
heey okumak artık yani gündelik hayatın parçası. haftada üç dört kitap bitiririm yaa akşamları. tutku işteee :)
YanıtlaSilBenim çok farklı bir kitap okuma alışkanlığım var. Ben küçük yaşta başladım aslında okumaya. Ortaokul dönemimde sayamayacağım kadar klasik ve Türkçe romanlar okudum. Sonrasında lise yıllarında belirli bir alanda yine romanlar okumaya devam ettim. Sonrasında felsefe ve düşünce kitapları ilgimi çekti. Artık onları okuyorum ve kafamda hepsiyle birlikte yaşıyorum. Ancak bu tür kitaplar muazzam güçlü bence. On sayfa okuduktan sonra farklı bir kitaba, sonra o kitaba başladıktan sonra farklı bir kitaba geçiş yapa yapa onlarca kitap okuma listemde ve okudum gözüyle bakıyorum. Çünkü ilk sayfalarındaki okuduğum bilgi ve düşünce kırıntıları beni hep düşünceler dünyasına fırlatıyor. Acayip bir kitap okuma isteğim olmasına karşın düşünmeyi ve fikirler üretmeyi daha çok seviyorum. Kitaba bakarak bunu düşünen adam şunu düşünerek böyle demiş gibi kendimce hayaller kuruyorum. Keşke sade romanlar okuyarak keyifle vakit geçirmeye devam edebilseydim :)) @pdb
YanıtlaSilkitap okuma alışkanlığına başlamak için güzel bir süreç yazısı olmuş elinize sağlık @is
YanıtlaSilGüzel paylaşım . :) Kitap okumayı çok seviyorum . Emeğinize sağlık . @zcb
YanıtlaSil