Zamanı doğru kullanmayı başarabiliyor muyuz, ne dersiniz? Günler, haftalar, aylar koşarcasına kovalarken birbirini; sabun köpüğü gibi akıp giderken hayat ellerimizden, zamanı doğru kullanmak adına bir şeyler yapıyor muyuz veya yapabiliyor muyuz? Hayatın rutinlerinin dışına çıkmak bir yana dursun, bu kısır döngü içerisinde sıkışıp kalmışken hayatı anlamlandıracak çıkış noktaları bulabiliyor muyuz? Sevdiklerimize zaman ayırabiliyor muyuz? Onlarla kaliteli zaman geçirebiliyor muyuz? Dinlenecek vaktimiz var mı? Bir küçük nefeslik zaman dilimi ayırabiliyor muyuz kendimiz için?
Cevap hayır veya çok zor şeklinde olabilir. O halde bir şeyler yapmalıyız. Yarınlardan bugünlere dönüp baktığımızda geç kalmış veya kaybetmiş olmanın üzüntüsünü tatmamak için tam da bugünden başlamalı. Günler ardı ardına uçup giderken ellerimizden, işler güçler sorumluluklar bitmek bilmezken bir türlü, göz açıp kapayana kadar geçiyorsa hayat o halde kaybedecek vaktimiz yok. Akıp giden zamanı anlamlı kılmalı, içini doldurmalı, akreple yelkovanın yarışını ele alıp kendimiz yön vermeliyiz, tam da şimdi.
Zamanı doğru kullanmak için;
- Program yapın: İşlerinizi önem derecesine göre sıraya koyun. "Bugünün işini yarına bırakma" demiş atalarımız. Ama yarının işini de bugünden yapmayın. Bugün kendinize ve sevdiklerinize ayırabileceğiniz zaman dilimleri bırakın.
- Not alın: Yoğun tempo içerisinde bazı şeylerin unutulması ciddi aksaklıklara sebep olabilir. Sonrasında bu aksaklıkları gidermek için daha fazla zaman ve efor kaybetmek durumunda kalabilirsiniz. Bu yüzden önceden not alın.
- İş bölümü yapın: Evde, işte, okulda ve hatta sokakta, etrafınızda iş bölümü yapın. Her şeyi siz yapamazsınız. Herkesin üstüne düşen sorumlulukları üstlenmesi daha adil bir yaklaşım olur.
- Kendinize özel zaman dilimleri yaratın: Bu ister beş dakika olsun, isterseniz bir veya birkaç saat. Durumunuz ve şartlarınız hangisine müsaitse o olsun. Ama mutlaka olsun. Kendinize ayırdığınız bu küçük zaman dilimleri hem vücuda ve beyne -bir güncel tabirle- reset atar; hem de daha sağlıklı düşünmemize, daha doğru planlar yapmamıza, yol haritamızı çizmemize ve en önemlisi nefes almamıza yarar.
- İsteyin: Bir şeylerin olmasını isteyin. İstemek, istenilen şeyin gerçekleşmesi için kapıyı açar. Ve tabi sonra devamı gelir. İstediğiniz şeyin olması mutlu ve huzurlu olmanızı sağlar. Motivasyonunuzu arttırır.
- Kararlı olun: Yarınlara güzel imzalar atmak konusunda kararlı olun. Bu şekilde zaman sizi değil, siz zamanı yönetirsiniz. Olayların akışına yön verebilirsiniz.
- Sebepler yaratın: Özellikle hayatınıza anlam katan insanlara vakit ayırmak için sebepler yaratın. Her şey uçup giderken bunlardır akılda kalacak olan.
- Koşun: Hayır, yarış anlamında söylemiyorum bunu. Ne zamanla, ne de kendinizle yarışın. Bunun sonucu yorgunluk ve çoğu zaman da hüsrandan başka bir şey değildir. Yukarıda "isteyin" ve "kararlı olun" şeklinde başlıklar açmıştım ya, işte o istediğiniz şeylere ulaşmak ve yarınlara o imzaları atmak anlamında koşun. Bu yolda sarf edeceğiniz gayretin adı 'koşmak'. Harcanan zamanı boşa çıkarmayacak bir koşmak bu.
- Sevin: Sevgiyle yapılan her şey zamanı doğru kullanmak adına atılmış bir adımdır. Severek yaptığınız her şeyden güzel meyveler alır, zamanınızı boşa harcamamış olursunuz.
Zaman en değerli hazinedir!
Sibel Ordueri
"Zamanı Doğru Kullanmak" makalemi beğendiyseniz,aşağıdaki sosyal ağ butonları sayesinde paylaşabilirsiniz.
💕⃕
İlk maddeyi yapmaya çalışıyorum fakat bazen aksamalar oluyor, ikinci madde yani not almak artık hayatımın bir parçası oldu, eğer not almazsam unutuyorum. Bu yüzden aklıma gelen güzel şeyleri not alıyorum.
YanıtlaSilMerhaba EleştirmenAdam,
Silİlk maddede yer verdiğim planlama hayatımızın her noktasında önem taşıyor.Plansız yapılan her iş savrulmaya başlıyor.Not alma alışkanlığı kazanmak da hayatımıza olumlu yönde geri dönüşleri oluyor.
Zaman ayırıp,okuduğunuz,yorumladığınız için teşekkürler :)
Bence zamanı doğru kullanmadan önce "Neden zamanı doğru kullanmalıyım?" sorusuna cevap verilmeli.Sonrası gelir :)
YanıtlaSilMerhaba Tasakar :)
SilÇok doğru bir noktaya değinmişsiniz.Herkes önce bu soruyu kendinde sorgulamalı.Neden zamanı doğru kullanmalıyım?
Kaybedecek boş vaktim yok,sevdiklerimle birlikte en kaliteli zamanı geçirmeliyim,hayatımı programlayıp, yapacaklarımı sıraya koymalıyım ki zamanı en verimli şekilde kullanayım.
Sorgulayıcı yorumunuz için teşekkürler. :)
İçinde bulunduğumuz zaman bazı durumlarda geçmek bilmezken bazende akıp gider. Her şey yolundayken daha hızlı geçiyor sanırım. Düzenli olmak, kendine akit ayırmak, mutlu etmek için önce kendin mutlu olmak, hobiler edinmek ve daha fazlasını sıraladığınız maddeler çok işe yarayacaktır. Zaman daha hızlı geçecektir ama anlamlı ve istediğiniz gibi.Elinize sağlık, güzel konuydu.
YanıtlaSilMerhaba Liste Yazılar
SilBoş boş geçirilen günlerde zaman yavaş akıyor.Ama hayatımızda sürekli bir şeyler var ise zaman çok hızlı geçiyor.Bu maddelerle bu hızlı geçen zamanı daha verimli hale getirebiliriz.
Yorumunuz için teşekkürler :)
Çok güzel özetlenmiş canım.kendi yaşamım içerisin de beni rahatlatacak kadar programlıyım:)
YanıtlaSilAmannn boş ver dünyası öylesine genişledi ki toplumun en büyük sorunu oldu desek doğru olacak.Ellerine sağlık canım ,üzerine eğilinmesi gereken önemli bir konu, kucak dolusu sevgiler ,teşekkürler.
Merhaba Hatice Ablacım :)
SilÖzellikle yeni nesil gençlik sanki daha boş ver havasında.Sorumluluktan kaçma ,bugünün işini yarına bırakma vb. Programlı bir hayat daha mutlu bir hayat demek. Aynı zamanda zamanı doğru kullanmanın anahtarı.
Yorumun için ben teşekkür ederim Hatice ablacım.
Sevgiler.
Bu konudaki başarısızlığımdan dolayı kendimden şikayetçiyim
YanıtlaSilMerhaba Nihal Ablacım:)
SilZamanı doğru kullanmak adına atılacak ilk adım program yapma gerisi sonrasında geliyor.Önce kendi hayatın ve sevdiklerin.Zamanı doğru kullanacağına inanıyorum.
Sevgiler.
Çok çabuk zaman geçiyor hiç bir şey anlamıyorum bir de evden çalışınca program uymuyor bana
YanıtlaSilMerhaba Alev'in Dünyası
SilZaman çok çabuk geçiyor.Bu cümleyi bir çok kişiden duyuyoruz.Önemli olan o çabuk geçen zamanı verimli kullanmak. Evden çalışarak da zamanı doğru kullanabilirsiniz diye düşünüyorum.
2 yaşında anne diye peşimden ayrılmayan yemeyen,içmeyen,uyumayan aslaaa söz dinlemeyen bir oğlum var.(2 yaş ergenliğine girdi beyefendi.Geçccek inşallah şöyle bi 8 9 seneye😂)Sence zamanı dogru kullanabilmem mümkün mü aa sevgili sosyalmedyacafem😂?
YanıtlaSilMerhaba Busracım,
SilBu yazdıkların bana öylesine tanıdık geldi ki anlatamam.Benim küçük oğlum şuan 5 yaşında ama 5 yaşına kadar o dediklerinin birebir aynısını yaşadım.Şimdi 5 yaşında anaokula verdim ve çok şükür hepsi geçti.
O dönemleri daha rahat ve verimli geçirmek için onunla bol bol oyun oynuyordum ve hava güzelse her gün parkta vakit geçiriyorduk.Onu görebileceğim bir yere oturuyordum.Çay,kahve keyfi yaparak kendime vakit ayırıyor aynı zamanda da onun eğlenerek kaliteli zaman geçirmesini sağlıyordum.Eve geldiğimizde hem acıkmış hemde yorgunluktan uykusu gelmiş oluyordu.Ev ortamında çocuklar enerjilerini atamıyor ve daha agrasif oluyorlar.Dışarda yaşıtlarıyla oynamak onları daha sakin yapıyor.
Sevgiler.
Ülkemizde zaman yönetimi konusunda ciddi eksikler var.Avrupa Üniveristelerinde programlarında ders olarak okutuluyor.İnşallah ülkemizde de müfredatlarda yerini alır.Faydalı bir yazı olmuş kaleminize yüreğinize sağlık.
YanıtlaSilMerhaba Adaşım :)
SilZaman yönetimi bence de ders olarak okullarda işlenmeli.Avrupa Üniversitelerinde ders olarak okutulduğunu duymuştum.Gerçekten çok takdir etmiştim.İnşallah bir gün Türkiye'ye de gelir.
Sevgiler.
Ahhh zaman.. Daha çok zamanım olsun istiyorum her şeye.. İnsan daha genç yaşlarda (aslında şimdi de genç sayılırım da:) O vakitlerde zaman hiç akıp gitmezmiş gibi geliyor. Ama şimdi zamanın kıymetini daha iyi anlıyorum. Bir dakikanın bile elimden anlamsızca akıp gitmesini istemiyorum.. Bu da yoruyor tabi insanı..
YanıtlaSilMerhaba canım :)
SilDaha genciz bence :)) Ben de aynı şekilde düşünüyorum.Benim de zamanım değerli ve her dakikasını verimli olarak kullanmak istiyorum.Bu zaman zaman yorsada kendimize ayırdığımız zamanlar sayesinde tekrar programlanabiliyoruz.
Sevgiler.
Çok güzel bir yazı olmuş bence , akıp giden zamanı kontrol etmemize yardımcı da olmuş . Kolay gelsin [:
YanıtlaSilMerhaba Ömer Faruk :)
SilAkıp geçen zamanı doğru kullanmak adına faydalı olması dileğiyle...
Uzunca bir dönem, dakikalarımı bile planlayarak yaşamak zorundaydım ve şimdi de tam tersi, zamanı en çok kendime ayırıyorum acısını çıkarırcasına. Ama bu defa da yapacaklarıma yetişemez oldum. Bu ne yaman çelişki böyle Sibelcim yaa :))
YanıtlaSilMerhaba Aytülcüm :)
SilBen de yaklaşık 5 yıldır önce kendime zaman ayırıyorum.Çünkü ben mutluysam çevreme de daha verimli ve kaliteli zaman ayırabiliyorum.Önce kendimize zaman ayırmak ama bu zaman içinde düşünmek,program yapmak,not almak,istemek gibi maddeleri de sıraya koymuş oluyorum.Yetişemediğini düşündüğün şeyler için evde yapabilecekler var ise iş bölümü yapmak çözüm oluyor.
Sevgiler.
Program yapmak, zamanı doğru kullanmak biraz da karakter meselesi. İlk okul yıllarında karne tatilinde kartondan 15 günlük program yapar duvara asardık. Hiç bir zaman o programa uymadım. Programlı olmayı hep istemişimdir ama hiç bir zaman da başaramadım. Ben de böyleyim, neyleyim...
YanıtlaSilMerhaba Rabia Hanımcım :)
SilBence önce kendinize şu soruları sormalısınız;
Bu programsız hayatımda mutlu muyum? Sevdiklerimle kaliteli vakit geçiriyor muyum ? Yapmak istediklerimi yapabiliyor muyum? Kendime zaman ayırıyor muyum ? bu soruların cevabını kendinize dürüst şekilde verin.Sonrasını kendiniz çözümleyeceksiniz.
Bir insan değişimi, ancak kendisi isterse başarabilir.Değişim aynı zamanda da gelişimdir.Değişmeyen insan gelişmeyen bir insandır.Bunları kendinizde sorgulayın, yaşınız kaç olursa olsun.İstemek demiştik ya maddelerde gerçekten istediğinizde daha programlı bir hayata geçerek değişimi gerçekleştirebilirsiniz.Ben böyleyim demek kendimizi kandırmak gibi.Şöyle ki ;
değişeceğine inanmayarak baştan 0 ile başlamak.İlk adımı atmamak.Oysa ben böyleyim yerine,programlı olmayı istemek ama gerçekten istemek ilk adımınız.
Sevgiler.
Zaman yönetimi gerçekten de çok önemli bir konu. Bu güzel yazı için çok teşekkürler.
YanıtlaSil