Hafıza Güçlendirme ve Beyin Gücünü Arttırma İpuçları
İnsan beyni, yaşlılık dönemindeki zihinsel değişimler de dahil olmak üzere, tüm değişim süreçlerine uyum sağlama konusunda şaşırtıcı bir yeteneğe sahiptir. Bu yetenek nöroplastisite olarak adlandırılır. Doğru bir uyarımla, beyin yeni sinirsel yollar oluşturabilir ve mevcut bağlantıları değiştirebilir.
Beynin kendini tekrar tekrar şekillendirebilme yeteneği, özellikle öğrenme ve hafıza geliştirmeye inanılmaz katkı sağlar. Bilişsel yeteneklerinizi arttırmak, öğrenme becerinizi geliştirmek ve her yaşta hafızanızı canlı tutmak için nöroplastisitenin doğal gücünü kullanabilirsiniz. Nasıl mı? Aşağıdaki ipuçlarını takip etmekle işe başlayabilirsiniz.
1. Beyin Egzersizi Yapmak
Her biriniz birer yetişkin olduğunuzda, beyniniz hızlı bir şekilde bilgiyi işleme ve hatırlama, sorunları çözme ve görevleri minimum zihinsel çaba ile yürütmeye yardımcı olan milyonlarca sinir yolu geliştirmiş olur. Fakat rutine saplanıp kalırsanız, beyninizin gelişmeye devam etmesi için ihtiyaç duyduğu uyarımı engeller ve tembelliğe itersiniz. Bu nedenle, bazen beyni zorlayan ve her zamankinden farklı yöntemler denemek hafızanızı dinç tutmanıza ve zihinsel performansınızı arttırmanıza yardımcı olacaktır.
Belleğinizi ne kadar çok zorlar ve kullanırsanız, bilgiyi o kadar iyi işleyebilir ve hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Beyni aktif tutmak için seçeceğiniz aktiviteler için her defasında aklınızda bulundurmanız gereken 4 temel unsur vardır:
- Yeni bir şey öğrenmek: Zaten iyi olduğunuz bir işi sürekli tekrarlamak aslında iyi bir beyin egzersizi sayılmaz. Yeni ve sizi gerçekten zorlayan, hiç alışık olmadığınız beyin egzersizleri ile bellek sağlığınıza daha fazla yatırım yapmış olursunuz. Her zaman yeni beceriler geliştirerek etkili sonuçlara ulaşabilirsiniz.
- Zorlu beyin aktiviteleri seçmek: Önemli olan sadece zor olan aktiviteyi bulmak değil, aynı zamanda zihinsel çaba gerektiren bir şey olmalı bu. Mesela, daha önce ezberlediğiniz oldukça zor bir müzik eserini tekrar denemek yerine, hiç denemediğiniz zor bir eser için çaba harcamak beyniniz için çok daha faydalı bir egzersiz olacaktır.
- Hep bir adım ileri bakmak: Bir konudaki becerileriniz arttıkça, devam etmenizi ve kendinizi daha çok geliştirmenizi sağlayacak ikinci, üçüncü .... adımlara yönelin. Sonraki performansınız hep daha fazla ilerlemeye yönelik olsun.
- Keyif almak: Her ne kadar zorlu da olsa, beyni geliştirmek ve hafızayı güçlendirmek için yapacağınız aktiviteleri zevk alacağınız ve sonunda sizi yeterince tatmin edecek olanlardan seçmeye çalışın. Yaptığınız işten keyif almanız beynin mutluluk hormonu (endorfin, melatonin, serotonin) salınımını arttırır ve bu da zihninizin gelişmesine ve canlı kalmasına yardımcı olur.
Beynin performansını ve dolayısıyla hafıza geliştiren en etkili faaliyetler hangileridir sorusu ile mi boğuşuyorsunuz? Aslında bunun belli bir cevabı yok. Bu tamamen sizin hayal gücünüze bağlı. Ancak fikir olması açısından bazı örnekler isterseniz buyurun:
- Enstrüman kullanmayı öğrenmek (ya da yeni bir enstrüman denemek)
- Yabancı dil öğrenmek ve bunu tek dille sınırlamamak
- Satranç oynamak ve her defasında farklı stratejiler denemek
- Dans eğitimi almak (özellikle modern dans)
- Daha önce denemediğiniz bellek geliştiren bir sporla veya aktiviteyle ilgilenmek.
Yukarıdakiler sadece basit örnekler. Siz, keyif alacağınız ve zihninizi zorlayacağına inandığınız herhangi bir beyin ve hafıza geliştirici faaliyet seçebilirsiniz.
2. Fiziksel Egzersiz
Zihinsel egzersiz beyin sağlığı için ne kadar önemliyse fiziksel egzersiz de beyin gelişimi için bir o kadar tamamlayıcı özelliğe ve öneme sahiptir. Fiziksel egzersiz beyne giden oksijen miktarını arttırarak, hafızayı zayıflatan diyabet ve kalp hastalıkları riskini azaltır. Genel olarak kalp sağlığı için faydalı olan her şey beyin sağlığı için de faydalıdır. Yanı sıra fiziksel egzersiz stres hormonlarının da azalmasında önemli bir rol oynar. Bu nedenle düzenli olarak egzersiz yapmayı günlük yaşamınıza dahil etmekle kendinize büyük bir iyilik yapmış olursunuz.
3. Sağlıklı Bir Uyku Düzeni
Yetişkinlerin günde 7 ila 9 saat arası uykuya ihtiyaçları olduğunu zaten biliyorsunuz. Yetersiz bir uyku (gece uykusu), hafıza, eleştirel düşünme, yaratıcılık ve problem çözme becerilerinizi zayıflatır ve beyin sağlığınızı olumsuz etkiler.
Eğer uyku probleminiz varsa, uykunuzu düzene sokmak için bazı yöntemler deneyebilirsiniz:
- Uyku saatleri belirlemek ve bu saatlere mümkün olduğunca sadık kalmak. Örneğin sabah saat 08:00'de kalkıp gece saat 23:00'de uyumaya karar verdiyseniz. Ertesi gün de aynı saatte uyanıp yine aynı saatte uyumaya çalışın.
- Uyumadan en az 1 saat önce TV, telefon, bilgisayar gibi uyaranlardan kaçının. Bu tip ekranlardan yayılan mavi ışık uyanık kalmayı tetikler ve uyumanıza yardımcı olan melatonin gibi hormonların bastırılmasına neden olur. Öte yandan, bu tür cihazların yaydığı radyasyon beyin sağlığınıza, dolayısıyla hafızanıza zarar verir.
- İyi bir uyku için kafein alımınızı da sınırlamanızda fayda var.
Ayrıca okuyun: Yeterli Uykunun Önemi ve Uyku Kalitesini Arttırma Yolları
4. Dostlarınızla Vakit Geçirin
Hafızayı güçlendirmenin etkili yollarından bir diğeri de keyif aldığınız dostlarınızla vakit geçirmektir. Bu anlamda, arkadaşlarınızla dolu dolu sohbet edebilir, bulmaca çözebilir, satranç gibi stratejik oyunlar oynayabilir, birlikte sinemaya-tiyatroya gidebilir veya eğlenceli başka aktiviteler yapabilirsiniz. Bu konuda yapılan çeşitli araştırmalar, nitelikli arkadaşlığın ve eğlenceli bir yaşam tarzının sadece duygusal sağlığa değil, aynı zamanda bilişsel gelişime de fayda sağladığını gösteriyor.
Sağlıklı ilişkiler ve başkalarıyla etkileşim içerisinde olmak belki de en iyi beyin egzersizlerinden biridir. Yani, aktif ve kaliteli bir sosyal yaşam güçlü bir bellek için son derece faydalıdır.
5. Stres Yönetimini Öğrenin
Stres, beynin en zararlı düşmanlarındandır. Uzun vadede stres beyin hücrelerini yok eder ve hafıza kaybına bile yol açabilir. Bu nedenle stresten arınmak için bazı temel prensipler edinmeniz faydalı olacaktır. Aşağıdaki ipuçlarını yaşamınıza dahil ederek bu konuda ilerleme sağlayabilirsiniz:
- Hayattan beklentileriniz her zaman gerçekçi olsun.
- Duygularınızı saklamak yerine mutlaka uygun bir şekilde ifade etmeyi deneyin.
- Kendinize vakit ayırın.
- İş ve sosyal hayat arasında mutlaka bir denge oluşturun.
- Çok fazla sorumluluk ve görevi aynı anda yerine getirmek yerine, her defasında tek bir göreve odaklanmaya çalışın. ...
- Ve kendinize yapacağınız en büyük iyiliklerden biri olan "Hayır" demeyi öğrenin. Bunun stresi nasıl hızla uzaklaştırdığına şaşıracaksınız.
6. Meditasyon Yapın
Meditasyonun zihinsel sağlık yararları hakkında yığınla çalışma mevcut. Bu çalışmalar, meditasyonun depresyon, anksiyete, kronik ağrılar, diyabet, hiper tansiyon ve daha bir çok konuda iyileştirici etkisi olduğunu göstermektedir. Dahası, konsantrasyon, yaratıcılık, pratik düşünme, hafıza güçlendirme, hızlı öğrenme ve muhakeme becerilerini geliştirme konusunda da son derece etkili olan meditasyon, beyninizin gerçek potansiyelini açığa çıkarmanıza yardımcı olur.
7. Kahkahanın Gücüne İnanın!
Kahkahanın en iyi ilaç olduğu ve zihni canlandırmakla birlikte tüm vücut sağlığınız için ne kadar önemli olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Kahkaha beynin sadece belli bir bölümünü değil, tüm beyin loblarını harekete geçirir ve zihinsel performansı arttırır. Bu nedenle gülmek ve kahkaha atmak için her fırsatı değerlendirin ve hatta bunun için fırsatlar yaratın.
8. Beyin Sağlığını Destekleyen Gıdalar Tüketin
Doğal meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar, sağlıklı yağlar ve vitamin-mineral yönünden zengin diğer gıdaları içeren bir beslenme modeli, hem fiziksel hem de zihinsel açıdan pek çok fayda sağlar. Beyin gücünü artırmak ve ilerleyen yaşlarda görülebilecek Alzheimer gibi hastalıkların riskini en aza indirmek ve için aşağıdaki beslenme ipuçlarını takip edebilirsiniz:
- Omega-3 içeren gıdalar tüketin: Araştırmalar, omega-3 yağ asitlerinin beyin sağlığı için çok faydalı olduğunu göstermektedir. Özellikle somon, uskumru, sardalya ve ringa balığı gibi soğuk su balıkları, zengin bir omega-3 kaynağıdır. Yanı sıra deniz yosunu, keten tohumu, ceviz, böbrek fasulye, brokoli, ıspanak, kabak çekirdeği ve soya fasulyesi gibi bitkisel omega-3 (bunlar özellikle vejetaryen ve veganlar için harika omega-3 kaynaklarıdır) kaynaklarını da tüketebilirsiniz.
- Doymuş yağ tüketimini sınırlayın: Kırmızı et, tam yağlı süt, tereyağı, peynir, krema ve dondurma gibi doymuş yağ oranı yüksek gıdalar zihinsel fonksiyonları zayıflatarak konsantrasyon ve hafızayı olumsuz etkiler. Ayrıca demans riskinin artmasına yol açar.
- Daha fazla meyve ve sebze tüketin: Meyve ve sebzelerde bulunan antioksidanlar, beyin hücrelerini hasra karşı korur.
- Kırmızı şarap deneyin: Aşırı alkol tüketimi beyin hücrelerine ciddi zararlar verebilir, ancak ılımlı bir şekilde tüketeceğiniz kırmızı şarap bilişsel gücü ve hafızayı geliştirebilir. Kırmızı şarap, resveratrol açısından zengindir ve beyindeki kan akışını hızlandırır. Ayrıca Alzheimer gibi hastalıkların riskini azaltan flavonoid açısından da en etkili alternatiflerden biridir.
- Yeşil Çay: Beyin hücrelerine zarar veren serbest radikallere karşı iyi bir koruma sağlayan polifenoller ve antioksidanlar içeren yeşil çay, pek çok faydayla birlikte, aynı zamanda hafıza güçlendirme ve zihinsel performansın artmasında son derece etkilidir.
9. Zayıf Hafızaya Yol Açabilecek Hastalıkları Öğrenin ve Önlem Alın
Belleği zayıflatan çeşitli hastalıklar ve ilaçlar vardır. Bunlar genellikle aşağıdakileri içerir:
- Kalp hastalıkları, yüksek kolesterol ve hiper tansiyon gibi hastalıklar bilişsel bozukluklara yol açabilir.
- Bazı araştırmalar diyabetin hafıza ve bilişsel düşüş yaratma riskinin olduğunu göstermiştir.
- Özellikle hormonal dengesizlik yaratan menopoz, bu süreçteki kadınların genellikle düşük östrojen salınımından kaynaklı hafıza problemlerine neden olabilmektedir.Ayrıca tiroid dengesizliği de unutkanlık gibi problemlere yol açabilmektedir.
- Bazı ilaçların yan etkileri hafıza problemleri yaratabilir. Bunları antidepresanlar, alerji ilaçları ve uyku ilaçları şeklinde sıralayabiliriz. Bu tür ilaçlar kullanıyorsanız, olası yan etkiler hakkında doktorunuzla görüşmeniz faydalı olacaktır.
Beyin sağlığını ve hafızayı güçlendirmek için uygulayacağınız bu yöntemlerin mutlaka faydasını göreceksiniz. Ancak elbette yapabilecekleriniz bu okuduklarınızla sınırlı değil. Bunlara ek olarak daha pek çok yöntem olduğunu da hatırlatmış olalım.
Not: Okumak ve araştırmak beyni geliştiren en önemli faktörlerdendir. Bu nedenle bol bol okuyalım, araştıralım.
Yazar Hakkında: Sağlık, güzellik, kişisel gelişim, anne-bebek, pratik bilgiler, şifalı bitkiler ve daha fazlası için xhayat.com bağlantısını tıklayarak sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca belirtilen kategorilerde içerik üretebilecek herkesi konuk yazar olarak sitemizde ağırlamaktan mutluluk duyarız.
Konuk yazarımızın; "Güçlü Bir Beyne ve Keskin Bir Hafızaya Sahip Olmanın Yolları" makalesini beğendiyseniz, aşağıdaki sosyal ağ butonları sayesinde paylaşabilirsiniz.
💕⃕
bir yerde okumuştum arada beyninizi şaşırtın, diye.Her zaman gittiğiniz yolu değiştirmeniz bile faydalıymış. Güzel bir paylaşım olmuş,teşekkürler.
YanıtlaSilEvet, kesinlikle öyle. Küçük değişimler bile sadece hafızayı güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda ruhumuzu canlandırıyor. Yorum için teşekkürler. Sevgiler :)
Silbir müzik aleti çalabilmeyi çok istiyorum bu hayalimi belki bir gün gerçekleştiririm hem hafızayı da geliştiriyorum :)
YanıtlaSilHayaller gerçekleştirmek için var :) Umarım en kısa zamanda hayalinizi kucaklama fırsatı yakalarsınız. Sevgiler :)
SilHafızası son derece zayıf olan bir insan olarak, çok güzel bir yazı olmuş. Emeğine sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkürler :) Beden sağlığımız, ruh sağlığımız, hafızamız ve bizim için hayati olan her ne varsa tümünden beyin sorumludur ve bizim ona iyi davranmamız, bol bol yatırım yapmamız şart. Yazmak da o yatırımlardan biri ve bence siz bu konuda son derece başarılısınız :) Sevgiler.
Sil"Beyin gücünü arttırmak" için tavsiye edilen aktivitileri özelllikle yaş önermemeden yapmak gerekiyor."Beyin gücünü arttıran" en iyi aktivite ise bulmaca çözmek olduğunu düşünenlerdenim.Birde ben "Beyin sporu"duydum kitabı varmış ama araştırayım
YanıtlaSilBeyin egzersizleri ve hafıza geliştirme tekniklerini içeren pek çok yerli ve yabancı kaynak-kitap mevcut. Bu tür kaynaklar bakış açımızı da değiştirmemize fayda sağlar ve yapılabilecekler konusunda çok yönlü fikirler verir. Evet, bulmaca çözmek kesinlikle zihni canlandırma konusunda çok faydalı. Değerli yorumunuz için teşekkürler. Sevgiler :)
SilYazdıklarıniza kesinlikle katılıyorum sağlam kafa sağlam vücutta bulunur sözünü de dikkate alinca çok dogru. Özellikle sayilsa mantık ve pratiklerde çok işe yarıyor bence. Elinize sağlık güzel paylaşım olmuş.
YanıtlaSilKatkınız için çok teşekkürler. Güçlü bir hafıza ve bol bol mutlu anı biriktirmeniz dileğiyle. Sevgiler :)
SilHafızayı güçlendirmek ve beyin gücünü arttırmak ile ilgili önerileriniz şu sıralar çok işime yarayacak sanıyorum. Ne beden ne de beyin olarak bir şeye yetişemez haldeyim.
YanıtlaSilTeşekkürler
Sevgiler
Öyleyse, hızlı etkisi olan yeşilçayı önereyim size. İçeriğindeki güçlü bileşenler enerji takviyesi ve zindelik için beyne hızlı sinyaller gönderir. Gün içerisine yayarak 3-4 fincan içmeye çalışın. Bir de her fırsatta derin derin nefes alın. Kolaylıklar diliyorum. Sevgiler :)
SilHafızayı güçlendirmek ve beyin gücünü artırmak için yeni bir şeyler öğrenmek, zorlu beyin aktiviteleri seçmek yaptıklarım arasında.. Ama maalesef bir enstrüman çalmak veya yabancı dil öğrenmek geri kaldığım konular arasında.. Bunları da geliştirmeye çalışacağım.
YanıtlaSilBalığın faydalı olduğunu duymuştum. Bir de stres unsurunu hayatımızdan uzaklaştırabilirsek ne iyi olur..
Klavuz niteliğindeki yazınız için teşekkürler..
Sevgiler..
Değerli yorumunuzla katkıda bulunduğunuz için ben teşekkür ederim. Evet, en büyük omega-3 kaynağı olan balık (özellikle yağlı soğuk su balıkları) bu konuda ilk sırada. Yalnız tüketeceğiniz balıkların kesinlikle çiftlik balığı olmadığından emin olun, zira fayda sağlamadığı gibi ciddi zararlar verdiğine dair veriler mevcut.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim..
SilHafızayı güçlendirip beyin gücünü arttırmanın aslında ne kadar kolay olduğunu ögrendim sayenizde . En önemlisi kendimize zaman ayırmak diye düşünüyorum bu makaleden sonra aslında yapılacak olanlar çok basit
YanıtlaSilDüzenli uyku dostlarla vakit geçirmek dans etmek spor yapmak ve sağlıklı beslenmek hayatın olmazsa olmazlarından değil mi?
Teşekkür ediyorum kaleminize sağlık çok güzel bir yazı olmuş
Çok güzel özetlediniz konuyu, tamamen doğru. Okuyup yorumladığınız için ben teşekkür ederim. Sevgiler :)
SilDolu dolu bir içerik olmuş.
YanıtlaSilBeyin sağlığına önem veren biri olarak bu yazıya rehber niteliğinde diyebilirim.
Bu sayfayı tarayıcınıza kaydedin ;)
Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Sevgiler :)
SilHello, thanks for the information.
YanıtlaSil
YanıtlaSilHi, thanks for the comment :)
Merhaba Deniz Hanımcım :)
YanıtlaSilÖncelikle Sosyal Medya Kafe'ye hoş geldiniz.:)
Şeker ve troid hastalığımdan sonra hafıza gücüm azaldı. Çok fazla unutkanlık var. İlla bir yerlere not almak durumdayım. Yoksa unutuyorum. Yaklaşık 20 yıldır uyku problemim var. Son 1-2 yıldır uyku düzenimi daha erken saatlere çektim.
Ceviz tüketiyorum ve yeşil çay da içiyorum. Bol bol araştırmak ve okumak şimdilerde yaptığım en iyi şey diyebilirim. Önceden sudoku çözerdim sabahlara kadar. En zor sudokuları çözüyordum. O da ben de bağımlılık yapmıştı.:)
Hafıza güçlendirmek için dans eğitimi almak ve enstrüman çalmak güzel öneriler. Beyin gücünü arttırmak isteyenler için çok faydalı bir makale hazırlamışsınız. Emeklerinize sağlık.:) Sevgiler.
Merhaba Sibel Hanım,
SilSMK ailesinin bir parçası olmak (gerek yazar olarak gerekse okur olarak) mutluluk ve gurur verici. Bu anlamda bizlere fırsatlar yarattığınız, için ben teşekkür ederim.
Uyku probleminiz belli ki ciddi hasarlar bırakmaya başlamış. Ceviz ve yeşil çay tüketmek, okumak, bulmaca çözmek elbette hafıza geliştirmeye büyük katkı sağlar. Ancak,uykusuzluk ve hafıza probleminizin altında yatan nedeni öncelikle çözmeniz gerekir sanırım. Bu anlamda mutlaka bir uzmanla görüşmeli ve ilerleyen yaşlarda oluşabilecek daha büyük hasarların önüne geçmek için önlemler almanızı tavsiye etmek durumundayım. Sağlık her şeyden çok daha önemli. Lütfen ihmal etmeyin kendinizi :) Esen kalın...
Hafızayı güçlendirmek üstüne etkili bir makale olmuş uzun uzun yazmışsınız yeni bilgiler öğrenmek her zaman hafızayı güçlendirmek için çok fayda sağlıyor insan günlük konuşması için basit cümleler yerine modern cümleler kurabiliyor iyi günler.
YanıtlaSilDeğerlendirmeniz için çok çok teşekkürler. Sevgiler :)
SilÇok yararlı bilgiler. Çoğunu babamda uyguladım, parkinson vardı ve hafıza neredeyse sıfıra yaklaşmak üzereydi. çalışmalar yaklaşık üç yılı bulduğunda kendi işini kendisi görmeye başlayabildi. İlk zamanlar 50 metre ilerideki bir sokakta bulunan fırına göndermiştim denemek için. yolu kaybetmiş de eline verdiğim adresi başkalarına sorarak bulmuş evi. Geçenlerde bir kitapta okumuştum: özellikle yabancı dil konusu deneylerle ispatlanmış, beynin her an çalışır durumda tutuyormuş.
YanıtlaSilÇok geçmiş olsun. Babanızın ilerleme kaydetmesine çok sevindim. Evet, yeni yabancı diller öğrenmek bu konuda son derece etkili. Yorum için teşekkürler. Sevgiler :)
SilAh o stres yönetimi konusu bende biraz muaamma kalıyor,keşke yönetebilsek ,ne güzel yazmışsın :/ Ama yabancı dil öğrenmek hep var başlıyorum bırakıyorum başlıyorum kalıyor kısmet diyorum artık. Bu arada mümin sekman herşey beyınde başlar var ona başlıcam yakında buna benzer tüyolar vardır diye umuyorum ❥
YanıtlaSilAh o stres yönetimi :) gerçekten hepimiz için en zor olanı ama ne yapıp edip o belayı hayatımızdan mümkün olduğunca uzak tutmak zorundayız. Meditasyon, yoga gibi güçlü fiziksel ve zihinsel egzersizler hem çok eğlenceli hem de huzur kapılarını bir nebze aralama yeteneğine sahip. Bu anlamda zihnimizi rahatlatacak ve olumsuz düşüncelerden arındıracak yöntemler keşfetmeliyiz. Mümin Sekman kişisel gelişim alanının öncülerinden. Kitaplarını okumak mutlaka faydalı olacaktır. Ayrıca Daniel Goleman kitaplarını da tavsiye ederim. İlginç bir adam, ilginç bir beyin...
YanıtlaSilÇok faydalı bilgiler. Zihnimizin her daim açık kalabilmesi gerekli. Ayrıca çok yoğun dönemlerde gingo bloba bitkisi dikkat dağınıklığını ortadan kaldırıyor.
YanıtlaSilGinkgo Biloba güçlü antioksidanlar içeren bir bitki ve özellikle alzheimer ve demans semptomlarını hafiflettiği düşünülüyor. Katkınız için çok teşekkürler. Sevgiler :)
YanıtlaSilYazıda da belirtiltiği üzere kırmızı et tüketimi sınırlı olmalıdır (tabii doğal yetişen hayvan eti ve ayrıca işlenmemiş olması da önemli). Aslında, kırmızı et direkt olarak beyni ve hafızayı etkilemez; kırmızı etin fazla tüketimi kalp damar hastalıklarına, yüksek kolesterole, mide-bağırsak problemlerine ve çeşitli kanser risklerine neden olabilir. Hatta çok fazla kırmızı et tüketen ülkelerde kolon kanseri vakalarının yüksek olduğu ve bunun kırmızı etle ilişkili olduğuna dair bir çok çalışma var. Dolayısıyla vücudun bu tür hastalıklara maruz kalması tüm beden dengesini bozar ve en nihayetinde beyin ve hafıza da bundan payını alır.
YanıtlaSilÜlkemizde havancılığın bitmesi ve etlerimizi ithal etmeye başlamış olmamız ise yukarıda bahsettiğim riskleri arttırmış olabilir. Zira nereden ne şartlarda geldiği konusunda muhtemelen hepimizin kafasında soru işaretleri mevcut...
Yazıyı okuyup yorumladığınız için çok teşekkürler. Sevgiler :)
Anladığım kadarıyla süregelen dışında değişik bir şey yapmak hafızayı güçlendiriyor. Fiziksel aktive olarak her hafta halı sahada futbol yerini bir haftada bovling oynamak gibi. İngilizce yerine fransızca öğrenmek
YanıtlaSilAynen öyle. Fiziksel ve zihinsel aktiviteler faydalı, her zamankinin dışında yapılanlar çok daha faydalı... Yorum için teşekkürler. Sevgiler :)
YanıtlaSilyazınız harika olmuş kırmızı şarapı bilmiyordum mesela deneyeceğim
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Evet, kırmızı şarap makul oranda tüketildiğinde başta kalp damar hastalıkları olmak üzere çeşitli problemler için yüzyıllardır bir şifacı olarak kullanılmakta. Bu konuda yapılan araştırmalar da bunu destekler nitelikte. Sevgiler :)
YanıtlaSilYabancı dil öğrenmek beyin için şaşırtıcı gelecektir.
YanıtlaSilEvet, yabancı dil öğrenmek beyin gelişimi ve hafızayı dinç tutmak için oldukça faydalı.
SilVücut bir bütün olarak değerlendirildiğinde, her birini ayrı ayrı uygulamamız gerekiyor. Hepsine dikkat ettiğimiz takdirde karşılığını ciddi şekilde alacağımıza inanıyorum :) Paylaşımınız için teşekkürler...
YanıtlaSilDeğerlendirmeniz için ben teşekkür ederim.
SilYazınızı okumak bile benim için bir egzersiz yerine geçti. İlgimi çeken bir konuya değinmişsiniz. İlerleyen yaşlarda beyin çalıştırma hedefli aktivite seçenekleri daha bir değer kazanıyor. En basitinden uyku düzenini sağlamak, bir kahkaha atmak, derin nefes almak zor şeyler değil. Kendimi düşününce bunlarla başlamak bile beynim için büyük bir adım atmak demek.
YanıtlaSilBizi bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler.
Paylaşımı beğenmenize sevindim. Takipte kalmanız dileğiyle. Sevgiler :)
SilGayet güzel ve etkili bir yazı olmuş tebrikler.
YanıtlaSilFaydalı olabildiysek ne mutlu. Sevgiler :)
SilBu yazı çok faydalı oldu. Teşekkürler.
YanıtlaSilDeğerlendirmeniz için ben teşekkür ederim. Sevgiler :)
Sil